Çocuklarla Seyahat Ederken Nelere Dikkat Edebiliriz

Çocuklarla seyahat etmek oldukça keyifli, ama bazı noktalara dikkat etmezsek seyahat kabusa dönüşebiliyor. 
Kaan ile seyahatimiz daha doğmadan başladı :) Kaan’a 5 aylık hamileyken Almanya'ya gitmiştik; hamile olduğum için araba kiralayıp Hollanda'ya geçip Amsterdamı gezmiştik. Çocuklar anne karnında çok daha uslu olabiliyor :) 
Doğduktan sonra 1 aylıkken İzmir Karaburun'a gittik, uzun süre de Karaburun'da kaldık. Bu süreçte Kaan değil ben uslu olmadığım için pek gezemedik... Sonrasında ilk önce yurtiçi sonra da yurt dışı bir sürü şehir ve ülkeyi birlikte gezdik. Bu süreçte yaşadığımız olaylardan yaşadığımız sıkıntılardan bazı tecrübeler edindim.

1. Çocuklarla seyahat ederken mutlaka ama mutlaka yedek çantası hazırlayın... Bu uzak yerlere giderken de bir mahalle uzağa gittiğinizde de olmazsa olmazınız olsun. Çünkü çocuklar, yemek yerken üstlerini kirletebilir, birden kendilerini suya atabilir, çamura bulanabilirler. Çocuğunuzun yaşına göre yedekleri çift çift de koyabilirsiniz, hatta yaz aylarında bir tane de terlik çantanıza atabilirsiniz. Kaan iki yaşındayken Bebek parkına gittiğimizde birden parkın ortasındaki su fıskiyelerinin içine kendini atmıştı, 15 dakika sonra ayakkabısının içine kadar her yeri sırılsıklam olmuştu, yanımızda yedek ayakkabı da olmadığı için üstünü değiştirip taksiye atlayıp eve dönmek zorunda kalmıştık. Gezinizin kısa kesilmesini istemiyorsanız su oynayabileceği yere giderken sandalet giymemişse yedek ayakkabı ya da terlik almakta fayda var :)
Aşağıdaki fotoğrafta da Slovenya’da Velika-Planina’ya çıkmıştık; Ljublianada hava çok güzelken, Velika-planina çok yüksek olduğu için hava ciddi bir şekilde soğudu hatta biraz da yağmur yağdı, hepimiz ıslandık. Kaan’ın yedek çantası olduğu için sadece Kaan’ın üstünü değiştirdik ve tek o üşümedi ☺️


Lisedeyken kullandığım bu mavi çanta artık seyahat çantamız oldu :)


2. Çocuklarla gezerken yanınızda olması gereken başka bir şey de atıştırmalık ve su. Eğer çocuğunuz her şeyi yemiyorsa ona uygun, bozulma durumunu da dikkate alarak, karnını doyurabileceği bir yiyecek alın. Çünkü çocuklar acıktıkları zaman çok huysuzlaşıyor, olur olmaz şeylere ağlayabiliyorlar. Seyahat ederken bu ağlama krizlerini yaşamak istemiyorsanız çocuğunuza uygun yiyeceklerin yanınızda olması kurtarıcı oluyor.Kaan küçükken uçaktaki yemekleri ve sandviçleri bile yemediği için mutlaka ona uygun yiyecek alıyorduk yanımıza. Dışarıda yemek yiyeceğimiz zaman da onun da yemek yiyebileceği bir restorana gidiyorduk ya da ilk önce onun karnını doyurup sonra bizim yemek yemek istediğimiz yeri seçiyorduk; şimdi birkaç yıl öncesine göre daha az yemek seçtiği için bu konuda daha rahatız. 

3. Oyuncak, oyun, boyama kitabı, kalem  veya kitap yanınızda olması çocuklarla seyahat ederken işinizi kolaylaştıracaktır. Çocuklar hareket etmeye alışık oldukları için uzun bekleyiş ya da taşıtlarda uzun oturmalar canlarını sıkabiliyor. Bu sürede oyalanabilecekleri oyun kurmak, kitap okumak daha büyükse resim yapmaları onları oyalayabiliyor. Kaanın tavsiyesi; çocuklarınızın en sevdiği şeyi yanınıza almayı unutmayın.




4. Çocuk arabası bizim seyahatlerde vazgeçilmezimiz. Kaan 1,5 yaşındayken günübirlik Alaçatıya gitmiştik. Çok küçük olduğu için haklı olarak yorulmuştu. Araba ile gittiğimiz ve sadece Alaçatıyı gezeceğimizi düşünerek bebek arabasını da yanımıza almamıştık. Bütün gün kucağımdan inmemişti, akşam eve döndüğümüzde omzumun ağrısından duramamıştım. O gün benim için çok iyi bir ders oldu ve 4 yaşında Fransaya giderken bile bebek arabasını yanımızda götürmüştük; iyi ki götürmüşüz bütün gün gezdiğimiz için gün için bebek arabasında uyuyup dinlediği için bizim dinlendiğimiz zamanlar oldu; yine akşam dışarıdayken de uyku saati geçti huysuzlanacak vs derdimiz de olmadı. Bebek arabasında uyudu, bizle her yeri gezdi. Çok fazla yürüdüğümüz için bebek arabası ile bu da sorun olmadı. Kaan şimdi 6 yaşında ama hala bebek arabasını veremedik, kullanır mı bilmiyorum ama bizim seyahatlerimizin için çok çok önemli bir araç olduğu için henüz ayrılamadık.


Estonya'da biz sırayla Katedral gezerken Kaan'da bizi bebek arabasında bir şeyler atıştırırken bekliyor :)


5. Gezmeye veya uzun yolculuklara çıktığınızda yanınıza kremleri, kullandığı ilaçları veya kullanma ihtimali olan ilaçları yanınıza almayı unutmayın. Türkiye içinde seyahat ettiğinizde yine doktor ve eczaneye ulaşmak, derdinizi anlatmak daha kolay olsa da özellikle yurtdışına gittiğinizde iletişim sorunu yaşama ihtimali dikkate alınınca önlemimizi önceden almakta fayda var. Gerçi biz de her gittiğimiz ülkede bir eczaneye gidip çeşitli krem, ağrı kesici alıp denesek de; tedbiri elden bırakmamakta fayda olduğunu düşünüyorum.

6. Yaz aylarında hem günübirlik hem de daha uzun süreli seyahatleriniz için güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapka almayı ihmal etmeyin, hatta bir tane güneş yanıkları için kullanabileceğiniz krem de yanınızda olsa iyi olabilir.

7. Bir yeri gezmeye başlamadan ilk önce çocukları eğlendirin :) Çocukların da bütün gün sizinle aynı odakta müze gezmesi, sokaklarda dolaşması neredeyse imkansız. O yüzden, ne zaman parka denk gelseniz belli bir süre anlaşarak parkta oynamasına izin verin. Böylece siz gezerken daha az huysuzlaşacaklar. Ya da onların da ilgisini çekecek yerleri de gezebilirsiniz. Mesela Monaco'da Kaan broşürde görüp gitmek istediği için Deniz Müzesine gitmiştik, neredeyse 1 saatten fazla müzede gezdik ve hiç ama hiç söylenmedi; hem kendi istediği yeri gezdik hem de çok ilgisini çekti. Oradan çıkınca yakınında Kilise'yi de sırayla biz gezdik, dışarıda bankta oturup hiç söylenmeden bekledi :) İlgisini çekmeyen yerleri gezmeye de zorlamayın, çekirdek aile olarak geziyorsanız sırayla gezmek ki biz genelde böyle yapıyoruz işinizi kolaylaştırıyor, gezen kişi de daha rahat geziyor. 

Deniz Müzesinde...

8. Seyahat ederken yola çıkarken veya bilet alırken uyku saatlerine dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bebekken, daha doğrusu gündüz uyuduğu yaşlarda; araba geçecek sürede uyuması için uyku saatlerine göre yola çıkıyorduk. Mesela Karaburun’a giderken İdo'dan bilet aldığımızda İdo'da vakit geçirebileceğimiz için İdo'dan indiğimiz saatlerin uyku saatine denk getiriyorduk; İdo'nun içinde oradan oraya koşturup arabaya bindiğimiz zaman yorgunluktan uyuyordu; 2-3 saat rahat bir yolculuk yapıyorduk. Bilet alırken de çok erken ve çok geç saatlere bilet almamaya dikkat ediyorum. Estonyaya giderken saat 8 uçağına bilet aldığımız için sabah 5'te çocuğu uyandırmak zorunda kalmıştık. Uçakta uyur diye düşündüğüm halde uyumamıştı. Şehri gezerken uykusuzluktan epey ağlamış, bebek arabası olduğu halde kucağımdan inmemişti. Bu gibi uyku krizlerine sebep olmamak için uçakta uyuyacağına da güvenmeyip sabah erken ve akşam geç saatlere bilet almayı bıraktım :) 

9.   Çocukların güvenliği için yabancılarla konuşmamasını ve sizden uzaklaşmaması konusunda konuşun. Hiçbirimizin istemediği, başımıza gelmemesini umduğum kaybolma olaylarına önlem olarak çantasına veya cebine ismi, isminiz ve telefon/adresiniz olduğu bir kayıt koymakta fayda var. Kaan küçük olduğu için henüz almadık ama bir sonraki yurt dışı seyahatimiz için akıllı saatleri de seyahatimizin bir parçası yapmayı düşünüyorum. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk Mezesi

Kahveli Ayvalar

Kaya Koruğu Mezesi