Lübnan'da yemek-içmek...
Lübnan mutfağı deyince aklıma ilk gelen humus olmuştu. Çünkü Lübnan'a gitmeden önce internetten ne yenir, ne içilir, nerelere gidilir diye araştırdığımda en çok bahsedilen yiyecek humustu. Gerçekten humus öne çıkan yiyeceklerden biri olmasına rağmen çeşit çeşit mezelerin, kebapların, hamur işlerinin, tatlıların olduğu zengin bir mutfağa sahip Lübnan. Yurt dışına gidince insan ister istemez ülkesiyle karşılaştırma yapıyor. Lübnan bizim için Adana, Antep, Hatay yöresinin lezzetlerinin sunulduğu bir ülke oldu. Tanıdık lezzetler olduğu için heralde yemek konusunda hiç sıkıntı çekmedik :)

Lübnan'da önerebileceğim ilk şey hamur işleri. Sabah hava alanına çok erken bir saatte indiğimiz için şehre giden yol üzerinde bir fırına uğradık. Patates, ıspanak, peynir, zeytin, kıymalı çeşit çeşit poğaça börek vardı. Gerçekten hepsi çok lezzetliydi, ama ben ıspanak sevmememe rağmen ıspanaklı poğaçaya bayıldım. Güneydoğu mutfağında olduğu gibi Lübnan'da da sumağı çok kullandıklarını fark ettim. Poğaçanın harcına ıspanakla sumağı karıştırarak koymuşlar. Ispanağın damakta bıraktığı tuhaf tat sumakla kaybolmuş ve çok değişik, hoş bir lezzet katmış. Ispanak mevsimi gelir gelmez ilk deneyeceğim tariflerden biri ıspanaklı poğaça olacak.
Kahvaltıda beğendiğim diğer şey de gözlemeydi. Kaldığımız otelde son gün kahvaltıda gözleme yaptırdık. Klasik peynirli, kıymalı gözleme yerine peynir, zeytin ve tam çözemediğim değişik baharatlar katarak bir gözleme yapmışlardı. Biraz abartılı olacak belki ama hayatımda yediğim en güzel gözlemeydi :) Keşke ilk gün yaptırsaydık da her gün gözleme yiyebilseydim :)

Öğle ve akşam yemeklerimizde genelde döner ve kebap yedik. Dışarıda yiyebileceğiniz, neredeyse, tek şey kebap :) Kebabı hem dürüm yaptırıp yiyebilirsiniz, hem de tabakta servis şeklinde de alabilirsiniz. Biz ilk gün yakın olduğu için BARBAR'a gittik. Döner (shawarma meat) ve kebap denedik. Döner tabldotta servis edildi. Talbdota humus, coleslaw salatası, patates kızartması, turşu, domates de koymuşlardı. Servis o kadar çoktu ki sadece döner isteseydik ikimiz doyardık. Yazılışı adana kebaba benzediği için ben de kebap istedim. Bildik şey olsun diye düşündüm sanırım :) Gerçekten de bildiğimiz adana kebaptı :) İçecek olarak da ayran (laban) istedik. BARBAR'da herkesin masasında Tabbouleh denen zahter otundan yapılan bir salata vardı. O kadar çok doyduğumuz için tadına bakamadık ama çok lezzetli gözüküyordu. BARBAR'da döner 16000 Livre, kebap 12000 livreydi. Ayran da 1500 Livreydi.
BARBAR dışında kebap yemek için gittiğimiz diğer restoransa KABABJİ'ydi. Burada dürüm yaptırırsanız fiyatlar daha düşüyor. Ortalama kebap dürümün fiyatı 7 Livre. Tabakta servis isterseniz fiyatlar daha yüksek oluyor. Orfalı, intabli, istambouli gibi çeşit çeşit kebaplar var. Ben istambouliyi öneririm. İçinde dolmalık fıstık var. Kebap dışında humus, salata, sarma gibi başlangıçlar, çiğ köfte, içli köfte gibi ara sıcaklar; tavuk şiş, et şiş gibi ızgaralar da var. Türkiye'de bir kebapçıya gittiğinizde bulabileceğiz her şey KABABJİ'de de mevcut. Denemek için çiğ köfte istedik. Çalışanlardan biri yarım yamalak Türkçesi ile sizin çiğ köfteden daha farklı bulgur az dese de illa deneyeceğiz diye tutturduk :) Çiğ köfte gerçekten çiğ çıktı :) Yoğun şekilde et var ve gerçekten et çiğ :) Ama tadı kötü değil, sadece alışık olduğumuz çiğ köfteden farklı. KABABJİ ve BARBAR'a gitmek isterseniz her iki restoran'da Hamra'da.



Ayak üstü bir şeyler yemek isterseniz önerebileceğim tek yer BARBAR'ın sandviçisi. Gerçekten çok lezzetli sandviçler yapıyorlar. Hem deniz ürünleri, hem tavuk hem de etli sandviçler var. Beyin, dil sevenler için BARBAR'da sandviçini yiyebilirsiniz :) Ekmeklere mutlaka kendilerinin hazırladıkları farklı soslar sürüyorlar. Daha sonra malzemeleri koyup ısıtıyorlar. En çok beğendiğim tavuk fajita sandviç. Açıkçası o kadar çok beğendik ki İstanbul'a açmak için franchise mi istesek diye düşündük :) Şimdi bile yazarken canım istedi :) Beyrut'a giderseniz mutlaka sandviçlerini deneyin diyebileceğim bir yer.

Yine ayak üstü atıştırabileceğiniz bir yer de Bourj Hammoud'da MANO'nun yeri. Yine rehberimizin önerisi ile gittiğimiz bu yer Ermeni Mahallesi'nde. Mahallenin özelliği 1915'te Anadolu'dan göç eden Ermenilerin yaşadığı neredeyse herkesin Türkçe konuştuğu bir yer. Pastırma, sucuk yemek istersek mutlaka buraya gelmemizi önerdiler. Açıkçası pastırma ve sucuk çok sevmediğim halde mahalleyi merak ettiğimiz için kendimizi Bourj Hammoud'da bulduk :) gitmişken ben sucuk döner yedim, eşim pastırmalı sandviç ve dönerin tadına baktı. Sucuk, pastırma sevmediğim için lezzeti konusunda çok yorum yapamayacağım :) ama eşim beğendi... Restoranda çalışanlar da bizimle çok iyi ilgilendiler, zaten Türkçe konuştukları için öneride de bulundular, fiyatları da çok uygun. Giderseniz uğramanızı önerebileceğim başka bir yer de MANO :)

Atıştırmalık başka bir yiyecekte yandaki resimde gördüğünüz simidi anımsatan ekmek :) Sahilde satılıyordu, açıkçası yemedik ama şiş kısmını koparıp baharat tarzı bir şeye batırarak yediklerini gördük. Tadını bilmiyorum ama farklı olduğu için paylaşmak istedim :)

Tatlılara gelince en meşhur tatlıcının HALLAB olduğunu söylediler. Açıkçası gezmekten son güne kadar tatlı yemeye fırsatımız olmadı. Son gün uçağımız oldukça geç bir saatte olduğu için Beyrut'a gelmişken tatlı yemeden dönmeyelim dedik ve uzun arayışlar sonunda tatlıcıyı bulduk. Türkiye'de yiyebileceğiniz her tatlı bu tatlıcıda da var. Tadına gelince bizim tatlılarımız çok daha güzel. Bize Türkiye'ye dönerken yakınlarımıza hediye olarak tatlı da almamızı önerdiler ama Türkiye'deki baklavalar çok daha güzel olduğu için boşuna tatlı taşımayalım dedik. Hediye olarak almayı düşündürürlerse bence mutlaka önce tadına bakın :)
HALLAB'ın yerini oldukça zor bulduk. Güvercin kayalıklarını geçtikten sonra çaprazda kalan dükkanlardan biri. Demin internet sitesini eklerken farkettim Beyrut'ta online alışveriş de yapabilirsiniz :)



Beyrut'ta istediğiniz her içkiyi bulabilirsiniz. Barlarda en çok satılan bira ALMAZA. Bizdeki Efes Pilsen gibi :) Sarı renkli olanının alkol oranı daha düşük. Almaza dışında istediğiniz her marka bira mevcut. Fiyatları da oldukça uygun. Örneğin Türkiye'de pahalı biralardan biri olan Heineken 2 Livre civarıydı.


İçkilerin fiyatları, Les Emirs beyaz ve kırmızı şarap 12 dolar, Domaine Des Tourelle 9 dolar, Arak da 14 dolardı.
İçkinin yanında atıştırmalık bir şey isterseniz biranın yanında nachos yemenizi öneririm. Sevdiğiniz bütün kuruyemişleri Lübnan'da bulabilirsiniz. Genelde bizim yediklerimiz acı biber sosluydu. Türkiye'de biberli sarı leblebi gibi badem, fıstık yiyebilirsiniz. Bir barda pirinç patlağına benzeyen bir atıştırmalık da yedik ama tam olarak ne olduğunu anlayamadık :)
Tüm yiyecek ve içecekleri düşününce Lübnan'a gidince aç kalmazsınız :) Eğer bizim gibi sürekli yürümezseniz kilo alma ihtimaliniz de yüksek :)
Yorumlar
Yorum Gönder