Almanya'da Yemek İçmek

Uzun zamandır Almanya tatil planlarımız arasında yer alıyordu. Yazın gidelim, kışın gidelim, bugün gidelim yarın gidelim derken bir anda telefonuma gelen indirim mesajıyla yılbaşı haftası Almanya'da olacak şekilde uçak bileti almış olduk. Tabi sonrasında her Türk'ün yaşadığı vize başvuru sıkıntısı gidebilecek miyiz gidemeyecek miyiz derken kendimizi Almanya'da bulmamızla Türkiye'ye geri dönmemiz bir oldu. Bir haftalık tatilimiz bir anda bitti. Bu bir hafta içinde gezdiğimiz gördüğümüz bize kalsın size yediklerimizden bahsedeceğim :)

Almanya diyincebenim ilk aklıma gelen çikolata :) Gerçekten çeşit çeşit çikolataları, çikolata mağazaları var. Bazı mağazaların önünde kendimi kaybettiğim doğrudur :P Bütün fındıklı, bademli, üzümlü, likörlü, çeşitli içkilerle hazırlanan, yılbaşı üzeri gittiğimiz için noel baba, kardan adam, hediye paketi figürlü aklınıza gelebilecek her çeşit çikolatayı bulabilirsiniz. Aachen'da Lindt'in fabrikası var, normal fiyatından daha uygun; Aachen'a yolunuz düşerse aklınızda olsun...


Çikolata dışında Almanya'nın sosisleri de meşhur. Normalde sosis ekonomik düzeyi daha düşük kişiler tarafından yeniyormuş. Ama ekonomisi daha iyi olanları ayrıcalıklı kılmak için Dusseldorf'ta bir yer sosin üzerine altın parçası koyuyormuş. Altın dedikleri altın jelatin büyük ihtimalle ve yeniyor :) Almanya'da genelde domuz sosisi tüketiliyor, ama dana sosis de yok değil. Hatta tavuk ve hindi sosis de var. Tercihinize göre istediğiniz sosisi yiyebilirsiniz.


Yılbaşı üzerine gittiğimiz için Noel bayramları için hazırlanan yiyecek, içecek, hediyelik eşya satılan panayırlarına da gittik. Normalde Noel'den sonra (25 Aralık) kaldırılıyormuş, ama şansımıza Duisburg ve Köln'de rastladık. Panayırda neler vardı, şekerlemeler, gözleme, simit, patates kızartması, balık ekmek, sosisli sandviç vardı. Şekermeleri o kadar güzel gözüküyordu ki dayanamayıp hemen iki tane aldım. Açıkçası marshmallow üzerine çikolata kaplıydı ve ben pek sevmedim.Arkadaşım badem şekerlemeleri daha güzeldi. Demekki açgözlü davranmayıp bir bileni beklemekte fayda var :) 



Simitleri bizdeki kabak simitler gibi. Kaşar peynirli, domuz jambonlu ve patateslisi de var. Biz sadecesini denedik. Üzerinin tadı çubuk krakerlere benziyor, içi hamur şeklinde. Çubuk krakeri simit şeklinde düşünebilirsiniz :) Bir de bizdeki gözlemelerin tatlısını tuzlusunu da burada bulabilirsiniz. Genelde gördüğüm çikolatalı yiyorlar. Arkadaşım tadına bakalım diye almış, tatlı diye düşünürken bir baktım tonbalıklı kaşarlı gözleme. Tonbalıklı gözleme hiç düşünmemiştim ama hiç de fena olmuyor. Bence Türkiye'de de gözleme menüsüne eklenebilir.



Panayırda, en değişik gelen yiyecek patates püresinin kızartılmış haline benzeyen patates kızartması. Yerel adı yanlış değilse :) "kartoffelpuffer". Yanında elma püresi ile servis ediyorlar. İlk önce nasıl yenir ki biri tatlı diğeri tuzlu diye düşündüm. Ama merakımdan tadına baktım tabi :) Tadı nasıldı derseniz kötü değildi, yedikçe alışıyorsun. Bizim damak tadımızdan farklı. Normalde Türk mutfağında olsa üzerine baharat veya acı soslar dökülürdü. Almanya'da dikkatimi çeken bir şey de baharat ve acı çok yemiyorlar. Tekrar patatese gelirsek denenebilir :)


İçeçek konusunda Almanya=bira... O kadar çeşit bira var ki eşim her gittiğimiz yerde başka bir çeşidini denemeye çalıştı. Ben bira içemediğim için su ya da gazlı su (soda) içtim; biradan daha pahalıydı. Gerçekten Almanya'da bira, sudan ucuz :) Örneğin Aachen'da gittiğimiz bir kafede su 3 €, bira 2,40, kahve 2,60 €... Ekonomik olarak bira içmek en mantıklısı :) Bira dışında kahvede çeşit çeşit... O kadar panayırdan bahsetmişken Noel döneminde sıcak şaraplar, alkollü sıcak çikolatalar satılıyor. Bir de içkili araba kullanmanın cezası çok yüksek olduğu için her içeceğin alkolsüzü de mevcut. Ben de panayırda satılan içeceğin alkolsüzünü denedim. Loğusa şerbetinin sıcağına benzettim tadını.





Almanya ile ilgili gitmeden geleneksel yemeklerini araştırmıştım. Hardallı soslu pirzola, üzümle marine edilmiş sirkeli biftek, bezelye çorbası Almanya'nın geleneksel yemeklerindenmiş. Açıkçası hiç geleneksel mutfağını yapan bir restoranla karşılaşmadık. Dönerci ve İtalyan restoranları daha çok gördüm. Arkadaşlarımız ve kuzenim dönerin Türkiye'den daha değişik olduğunu söylediler. Köln ve Aachen'da yedik. Almanlar da Türkler kadar döner müptelası olmuş. Köln'de yediğimiz Dünya döner benim hoşuma gitmedi. Aachen'da Sultan of Kebap'takini beğendim. Buradaki gibi hem tavuk hem de et döner var. Buradan farklı olarak fiyatları aynı ve kuzenime tavuk döneri yememesini önermişler. Nedenini bilmiyorum. Genelde Müslümanlar işlettiği için helal et yazıyor, yani domuz eti yemeyeceğiz yerlerden biri. Ben döner etinden çok anlamam, eşimin söylediğine göre kıyma dönermiş. Ketçap-mayonez, cacık, ezme, sarımsaklı sos gibi değişik sosları ekmeğe sürüyorlar, daha sonra bizdeki gibi yeşillikleri doldurup servis ediliyor. Bir de kızarmış sebze de yeşillikler dışında alternatif. Ben kızarmış sebzeli yedim ve gayet güzel oldu.


Gitmeden önce Almanların ekmek ve pastalarının da çeşitli olduğunu okumuştum. Gerçekten çeşit çeşit ekmekleri var. Yanında kaldığımız arkadaşlarımızda brötchen (bröçen)lerden yedik. Beyaz unla yapılan, kepekli, tam buğdaylı, çekirdekli çeşitleri olan küçük sandviç ekmeği gibi. Kuzenimde kalırken de daha yoğun çavdarlı siyah dilim ekmek yedik. Gerçekten çok doyurucu bir ekmek diyet yapanlara kesinlikle öneririm. İki dilimle yapacağınız bir sandviç sizi akşama kadar tok tutuyor. Heralde önceden Alman ekmeklerin daha cazip olmasının nedeni Türkiye'de bu kadar çok çeşidinin olmamasıydı. Ama Türkiye'de Halkekmekler dahil birçok fırında dilediğimiz ekmeği bulabiliyoruz. 

Pastalara gelince Aachen'da oturduğumuz kafede yedim, normal pastaydı :) Ama kahve menüsü oldukça zengindi. Kafeinli, kafeinsiz dilediğiniz kahveyi içebilirsiniz. Kremalı sıcak çikolatalar müthiş. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk Mezesi

Kahveli Ayvalar

Kaya Koruğu Mezesi