Tutmaç Çorbası Tarifi


Eşim çorbayı çok sevdiği için evde her an yapabilmek için hazır çorba da bulundurur. Özellikle de benim pek denemediğim geleneksel çorbaları tercih eder... Bir gün Knorr'un geleneksel çorba serisi içinde olan Tutmaç Çorbasını aldık ve müdavimi olduk. Bir şeyi çok beğenirsem yapmam gerekir... Tabi aradan geçen süre önemli değil; eninde sonunda denerim :) Hemen internette tariflere baktım. Tarif araştırırken geleneksel olan bu çorbanın hangi yöreye ait olduğunu da öğrenmeye çalıştım. Genel olarak Doğu Anadolu Bölgesine ait olduğu belirtiliyor. Erzurum'un Oltu ilçenin bir köyüymüş Tutmaç... Bir Erzurum yemeği de olabilir, belki çorba ilk kez orada bulunmuş bile olabilir. Eğer gerçekten Erzurum yöresinin bir yemeği ise eşimin bu kadar sevmesinin nedeni de anlarım, memleketinin çorbası ne de olsa :) Bir kaynakta ise Selçuklulara kadar uzanıyor çorbanın geçmişi... Kim bulduysa ellerine sağlık en sevdiğimiz çorbalardan biri oldu... Siz de denemek isterseniz tarifini paylaşıyorum:

Malzemeler
Yarım su bardağı yeşil Mercimek
Yarım  su bardağı Erişte
1 su bardağı  Yoğurt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı un
2 tatlı kaşığı nane
5 bardak Su
Tuz
Mercimekleri haşlayın. Daha sonra tencereye 4 bardak suyu ve erişteleri ekleyip erişteler yumuşayana kadar pişirin. 
Erişteler yumuşadıktan sonra haşladığınız mercimekleri tencereye ekleyin.
Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta sarısı ve unu iyice çırpın. Mercimek ve erişteleri pişirdiğimiz tencereden bir iki kaşık su alıp yoğurdun içine ekleyip biraz daha karıştırın. Daha sonra hızlıca yoğurtlu karışımı tencereye ilave edin.
Tereyağını bir tavada eritip naneyi ekleyin. Tereyağlı naneleri çorbaya dökün ve biraz daha pişirin. Çorbanız iyice kaynayıp kıvamını aldıysa hazır. Afiyet olsun :)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk Mezesi

Soya Soslu Sebzeli Nohut

Ballı Kakaolu Puding