Lahana Sarması

Pazarları koca koca lahanalar kapladı. Ben de eşim çok sevdiği için ilk kez lahana sarması denemeye karar verdim. Hemen ailemizin sarma ustası anneannemi aradım. Çünkü sadece sarmayı sarmak değil lahanayı seçmek de önemli. Gerçi pazardaki satıcılar da yardım ediyor ama emin olmanız için şu bilgiyi verebilirim: lahananın üstüne bastırdığınız zaman lahana yumuşak olacakmış. İki kişi olduğumuz için kocaa bir lahana bize çok gelir diye pazarcı amcayı da ikna edip yarısını alıp eve geliyorum :)
İlk gün lahana öylece kaldı... İkinci gün yapraklarını ayırdım. Üçüncü gün geldi çattı :) Üşendikçe üşendim, üşendikçe üşendim... Hem uğraştırıcı bir şey hem de ilk kez denediğim için o kadar uğraş boşa gidecek diye korkuyordum.
Neyse sonunda hemen anneannemden tarifi aldım ve lahana sarmasını yapmaya başladım :)


Malzemeler (4 kişilik)
Lahana
2 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 adet küçük sarımsak
1 çay kaşığı Yenibahar
Çok az pul biber
1 tatlı kaşığı Nane
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı kadar maydanoz
Çok az reyhan
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağ
Su

İlk olarak lahanayı yapraklarını ayırın ve yıkayıp bir kenara alın. Ben daha çok beyaz yapraklarını kullanmaya dikkat ettim. 
Daha sonra bir kaba su koyup kaynatın. Su kaynarken içi için soğan ve sarımsakları çok ince doğrayıp içini yapacağınız tencereye boşaltın. Pirinçleri yıkayın. Ben daha sağlıklı olur diye kepekli pirinç kullanmaya başladım. Lahana sarmasında da kepekli pirinç gayet güzel oldu. Kuş üzümlerini de ılık bir suda 15 dakika bekletin.
Su kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı kadar tuz atın. Lahananın yapraklarını 2 dakika kadar haşlayıp süzgece alın. Lahanalar sertse biraz daha haşlayabilirsiniz; ancak çok haşlamamaya da dikkat edin çünkü sararken parçalanabilir. Tüm lahanaları haşladıktan sonra içini yapmaya devam edebiliriz.
Soğan ve sarımsağı yarım fincan yemek kaşığı zeytin yağda kavurun. Daha sonra yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ekleyin. Daha sonra tüm baharatları, tuzu, şeker ve kuş üzümlerini ekleyin. Üzerine 2 bardak su ekleyip su çekinceye kadar pişirin. Maydanoz ve reyhanı içi soğuyunca ekleyip biraz karıştırın. 
Son aşama :) Lahana yapraklarının içine yaprağın büyüklüğüne göre bir tatlı kaşığı veya daha fazla iç koyup sarın. Lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarları kesin ve tencerenin dibine dizin. Üzerine sardığınız lahanaları dizin. Tencereniz dolduysa ocağa alın. Bir iki yemek kaşığı kadar zeytinyağ gezdirin. İki bardak su dökün. Lahana yapraklarının da tadı güzelleşsin diye salça, tuz, limon da ekleyip suda eritip döküyorum. Suyu az gelirse biraz daha sıcak su ekleyerek lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk Mezesi

Kahveli Ayvalar

Kaya Koruğu Mezesi