Şevketi bostan


şevketi bostan


 Şevketi bostan, Akdeniz Havzasında yetişen bir bitki. Topraküstü kısımları körpeyken kesilip toplanan bitki, iyice soyulup dikenlerinden arındıldıktan sonra sebze olarak tüketilmek üzere Ege ve Akdeniz bölgesindeki pazarlarda satılmaktadır. Genelde şubat-mayıs arasında çıkar ama bu yıl annem ocak ayında bulabilmiş. Kilosu 10-12 tl arası, biraz pahalı olduğu için dışarıda yediğiniz zaman şevketi bostan yerine hindi etini daha fazla kullandıklarını görebilirsiniz. Girit mutfağının bir yemeği olan şevketi bostan genelde kemikli kuzu etiyle pişiriliyormuş. Haşlanarak salatası da yapılabilirmiş, ama ben annemin tarifi ile hindi etiyle yapacağım.  Siz dana veya kuzu etiyle de deneyebilirsiniz.

Malzemeler
Bir kilo şevketi bostan
Yarım kilo hindi eti 
1 adet soğan
1 yemek kaşığı un
Zeytinyağ
Tuz
1 adet limon

Şevketi bostanı ayıklayıp iyice yıkayın. Daha sonra geniş bir kabın içine su koyun ve yemeğe ekleyene kadar suda bekletin.
Soğanları yemeklik doğrayın kavurun. Soğanları tencereye alın. Hindi etini kuşbaşı şeklinde doğrayın. Soğanların üzerine zeytinyağ döküp kavurun. Daha sonra üzerine hindi etlerini koyup pişirin. Hindi etleri pişince şevketi bostanı da suyunu süzüp tencereye dökün. Bir kaşık un ve bir adet limonun suyunu bir kapta karıştırın. Gerekirse üzerine biraz su dökerek karışımı daha sıvı hale getirin. Sonra bu karşımı tenceredeki malzemelerin üzerine dökün. Dilerseniz çok az tuz da ilave edebilirsiniz. Yemeği kısık ateşte şevketi bostan yumuşayana kadar pişirin. Yemeğiniz hazır afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk Mezesi

Kahveli Ayvalar

Kaya Koruğu Mezesi