Etsiz Çiğ Köfte
Tariflere bakarken bir sitede Nemrut'un ateşi yasaklaması üzerine ateş olmadan yemek pişirmeye çalışan Hz. İbrahim'in annesi tarafından etle bulguru döverek hazırladığı bir yemek olduğu yazıyordu. Boşuna o bölgeye özgü bir yiyecek değil ki gerçekten Diyarbakır'da yediğim çiğ köfteyi başka bir yerde yemedim. Etsiz çiğ köfte hijyenik diyorlar ama Güneydoğu'da yiyeceğiniz çiğ köftelerde acıdan mikrop kalmayacağı için içiniz rahat yiyebilirsiniz. Ben 3 yıl boyunca yedim hiçbir şey olmadı :) Gücüme güvensem etli çiğ köfteyi de denerim ama şimdilik bununla yetineceğiz...
Malzemeler
1 su bardağı ince bulgur (köftelik)
3-4 yemek kaşığı isot
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet küçük boy soğan
1 diş sarımsak
1 tutam karabiber
1 tutam yenibahar
1 tutam kimyon
1 çay kaşığı tuz
1-2 yemek kaşığı zeytinyağ
4-5 adet ceviz
Bir tencereye bulgurları boşaltın. İsot ve salçaları da ekleyip üzerine sıcak su gezdirin. Kapağını kapatın ve bir saat bekletin. Suyu bulgurların tamamını ıslatacak şekilde ayarlayın.
Bulguru bekletirken, sarımsak ve soğanları, ceviz ve bir dilim ekmek içini rondoda çekin. Bulgur yumuşadıktan bir tepsiye boşaltın. Üzerine rondoda çektiğiniz karışımı, baharatları ekleyin. Yarım saat yoğurun. Daha sonra zeytinyağı ekleyip çok az daha yoğurup şekil vererek tabaklarınıza dizin. Afiyet olsun :)
Yorumlar
Yorum Gönder