Pestil


Pestil yapacağım hiç aklıma gelmezdi ama evde kal sürecinde fırsat varken deneyeyim dedim. Ama fırında kurutma sürecinde biraz sıkıntı yaşadım. 50 derecede kurutmaya çalıştığım için epey uzun sürüyor; eğer sizde benim gibi fırında kurutacaksanız sabahtan başlamanızı öneririm. Fırınla uğraşmak istemezseniz, yaz aylarında yapıp güneşte de kurutabilirsiniz. Açıkçası tahmin ettiğimden çok daha lezzetli oldu, içinde şeker yok, gluten yok ve vegan bir yiyecek oldu. Yani veganlar ve glutenli yiyecekler tüketemeyenler de rahatlıkla yiyebilirler.

Malzemeler
5 adet elma
10 adet hurma
10 adet kuru kayısı
1 çay kaşığı tarçın
Yarım limon suyu
Su
Pestilin üzeri için ceviz/fındık vb

Elmayı yıkayıp tencereye doğrayın. Daha sonra hurma ve kuru kayısıları da yıkayıp tencereye doğrayın. Üzerini kapatana kadar su koyun meyveler helmeleşinceye kadar kaynatın. İçine 1 çay kaşığı tarçın ekleyip blenderdan geçerin.
Marmelat kıvamına gelen pürenin içine yarım limon suyu ekleyip biraz daha kaynatın. Daha sonra soğuyana kadar bekletin.
Kurutma için; soğuyan püreyi yağlı kağıt koyduğunuz tepsinin üzerine spatula yardımıyla ince bir . şekilde yayın. Üzerine badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişler serpebilirsiniz.
Kurutucu fırında 37 derecede 20 saat, normal fırında 50 derecede 8-10 saat pişirin.


Notlar: Kalın tabanlı tencere kullanın.
Elma dışında armut, ayva, incir gibi pektini yüksek meyveler de kullanabilirsiniz.
Tarçın yerine damak tadınıza göre karanfil, kakule gibi baharatlar kullanabilirsiniz.
İçinde şeker olmadığı için uzun süre dayanmamaktadır; uzun süre dayanmasını isterseniz tarife şeker de ekleyebilirsiniz.


Yorumlar

  1. Bu da güzel tarif ellerine sağlık.Hepsini deneyip, teşekkürlerimi ayrıca yazacağım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk Mezesi

Kahveli Ayvalar

Kaya Koruğu Mezesi